Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή

Με πλειοψηφία ιστορικών διαστάσεων, η Βουλή της Αργεντινής ενέκρινε την κρατικοποίηση της πετρελαϊκής YPF-Repsol (ισπανικών συμφερόντων), αφού πλέον το 51% της επιχείρησης θα ελέγχεται από το Κράτος και τις επαρχίες της χώρας όπου υπάρχουν κοιτάσματα ή εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 208 βουλευτές (ακόμα και της Αντιπολίτευσης), έναντι 32 κατά (κυρίως από κόμματα του Συντηρητικού χώρου) και 5 αποχών.

Εξίσου συντριπτικό ήταν και το ποσοστό στη Γερουσία, πριν από μία εβδομάδα.

Στα μέσα Απριλίου μετά από μήνες αντιπαραθέσεων και εκατέρωθεν δηλώσεων, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της YPF-Repsol.

Προτού ανακοινωθεί η εθνικοποίηση, οι Ισπανοί έλεγχαν το 57,43% της επιχείρησης. Βάσει του νομοσχεδίου που έφερε στο Κογκρέσο η κυβέρνηση, το ποσοστό της Repsol θα πέσει στο 6,43%. Το Δημόσιο θα ελέγχει το 26,01% και οι επαρχίες που παράγουν πετρέλαιο το 24,99%.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Repsol δεν επενδύει τα κέρδη της ή τα επενδύει μόνο σε όσα προϊόντα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, με αποτέλεσμα η χώρα να αναγκαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της Repsol Αντόνιο Μπρουφάου απάντησε λέγοντας ότι πραγματοποίησε, μετά την αγορά της θυγατρικής το 1999, «επενδύσεις 20 δισεκ. δολαρίων και στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα 15 δισεκ. δολάρια για την αγορά» της YPF.

«Από τότε οι επενδύσεις ήταν πάντα πολύ μεγαλύτερες από τα αποτελέσματα» επέμεινε.

Εν τέλει, η απόφαση της προέδρου της Αργεντινής «είναι ένας τρόπος να κρυφτεί η οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία πάσχει αυτή τη στιγμή η Αργεντινή, εξαιτίας κυρίως της εσφαλμένης ενεργειακής πολιτικής της» υποστήριξε ο Μπρουφάου.

Η ιστορία της YPF

Η YPF αποτελεί μία από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της Αργεντινής. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και υπήρξε η πρώτη κρατική εταιρεία πετρελαίων στον κόσμο.

Έκανε έρευνες για υδρογονάνθρακες και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας. Έφτιαχνε δρόμους, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια για να δουλέψουν και να ζήσουν οι εργαζόμενοι.

Τη δεκαετία του 1990 τη χώρα κυβερνούσε ο Κάρλος Μένεμ, οπαδός της οικονομίας της αγοράς και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις πέρασαν στα χέρια ιδιωτών, ιδιαίτερα Ισπανών, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν τη μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στην Αργεντινή.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν ήταν οι Αργεντινές Αερογραμμές και η YPF, η οποία ονομάστηκε YPF-Repsol.

Μετά την οικονομική κατάρρευση του 2001 και την άνοδο του συζύγου της νυν προέδρου στην εξουσία, το οικονομικό μοντέλο της Αργεντινής άλλαξε.

Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το χρέος της χώρας και οι σχέσεις της με το ΔΝΤ, ο πρόεδρος Κίρνσερ (2003-2007), αλλά και η νυν πρόεδρος (2007-) προχώρησαν στην Εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας, όπως οι Αργεντινές Αερογραμμές, τις οποίες επίσης είχαν αγοράσει οι Ισπανοί.

Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος εθνικοποίησε τον αερομεταφορέα, πριν από 4 χρόνια, προκάλεσε και τότε ένταση στις σχέσεις της Αργεντινής με την Ισπανία…

 

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε σχόλιο

Τα 5 Προτάγματα του Ε.ΠΑ.Μ.

1. Μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους με βάση το διεθνές δίκαιο.

2. Ανατροπή όλων των συμφωνιών, δεσμεύσεων και μέτρων των δοσιλογικών κυβερνήσεων.

3. Έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε.

4. Δίκη δοσίλογων όλων των προδοτών, ανεξαρτήτως θέσεως (κυβερνητική ή μη).

5. Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας μέσω μια νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικού παρελθόντος.

 

Διαβάστε περισσότερα

492